White Ribbon Mile

De White Ribbon Mile is een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden van de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van Engelse en Poolse soldaten na het mislukken van de Slag om Arnhem in de nacht van 25 op 26 september 1944.

Het traject liep van hotel Hartenstein door de bossen van Oosterbeek naar de uiterwaarden bij de Rijn en werd gemarkeerd met een wit lint. Dit lint is nu het symbool voor het terugtrekken door de uiterwaarden tijdens de periode van de herdenken in september.

Witte linten langs de route, afkomstig van parachutes, gaven de weg aan om bij de rivier te komen. Die linten werden daardoor een levenslijn voor de soldaten.

Bijna alle overgebleven, voornamelijk Britse, militairen zijn naar de Rijn in de buurt van de Oude Kerk getrokken om de oversteek te maken. Helaas hebben velen deze tocht niet overleefd.

Op de plek waar de mannen aan boord van de kleine door genietroepen bemande boten gingen, is in 2003 een klein monument opgericht. Dit monument is helaas vanaf de Oude Kerk en het Kerkpad normaal gesproken niet bereikbaar.

Met de nachtelijke herdenkingsdienst op 25 september, met een stille tocht vanaf de Oude Kerk om 21.00 u., wordt de periode van de Airborne herdenkingen in de regio in september beëindigd.

 

Plaats: Oosterbeek

Locatie: Benedendorpsweg

Datum: 25 september 2023

Route open: 5-25 september

Website: www.whiteribbonmile.nl

Tel.: 06 22 46 72 00

All rights reserved! ©

You cannot right-click content of this page.