Stichting Airborne Herdenkingen

Airborne Commemorations Foundation


The Battle of Arnhem, a bridge to the future
Airborne herdenking Heelsum

Niet ver van de dropzone op de Renkumse Heide heeft jaarlijks een bescheiden ceremonie plaats bij het Airborne monument in Heelsum.

Het ‘Airborne-monument’ in Heelsum bestaat uit een aantal onderdelen. Aan een boog hangt een metalen beeld van een parachutist. De boog wordt bekroond door een Pegasus. Op de boog zijn helmen en geweren bevestigd. Onder de parachutist is een kanon geplaatst. Het kanon is bevestigd op een fundering van containers. Bij het gedenkteken zijn twee informatieborden geplaatst. Het gedenkteken is circa 3 meter 50 hoog, 3 meter 50 breed en 3 meter diep. Het werd in 1945 opgericht met het materiaal dat na de landingen werd achtergelaten.

Deze Airborne herdenkingsceremonie wordt, net als in Oosterbeek, traditiegetrouw gehouden op 17 september, de dag van de eerste luchtlandingen in 1944 in het kader van de Slag om Arnhem. In 2023 op zaterdag 16 september.

De officiële herdenking in Heelsum bij het Airborne-monument (19.00 uur) zal worden vooraf gegaan door een herdenkingsdienst om 18.00 uur in ’t Kerkje op de Heuvel, waarna om 18.45 uur een stille tocht wordt gehouden naar het monument.

De organisatie van de herdenking is in handen van Vereniging Oranjedag Heelsum met ondersteuning van Heelsums Harmonie en Airborne School . Het Interkerkelijk Bestuur verzorgt de dienst voorafgaand aan de herdenking in het kerkje op de heuvel ( Start 18.00)

Plaats: Heelsum
 
Locatie: Bennekomseweg
 
Datum: di. 17 september 2024
 
Aanvang: 19.00 uur
 

 

All rights reserved! ©

You cannot right-click content of this page.