Airborne herdenking Heelsum

Niet ver van de dropzone op de Renkumse Heide heeft jaarlijks een bescheiden ceremonie plaats bij het Airborne monument in Heelsum.

Het ‘Airborne-monument’ in Heelsum bestaat uit een aantal onderdelen. Aan een boog hangt een metalen beeld van een parachutist. De boog wordt bekroond door een Pegasus. Op de boog zijn helmen en geweren bevestigd. Onder de parachutist is een kanon geplaatst. Het kanon is bevestigd op een fundering van containers. Bij het gedenkteken zijn twee informatieborden geplaatst. Het gedenkteken is circa 3 meter 50 hoog, 3 meter 50 breed en 3 meter diep. Het werd in 1945 opgericht met het materiaal dat na de landingen werd achtergelaten.

Deze Airborne herdenkingsceremonie wordt, net als in Oosterbeek, traditiegetrouw gehouden op 17 september, de dag van de eerste luchtlandingen in 1944 in het kader van de Slag om Arnhem.

De officiële herdenking in Heelsum bij het Airborne-monument (19.00 uur) zal worden vooraf gegaan door een herdenkingsdienst om 18.00 uur in ’t Kerkje op de Heuvel, waarna om 18.45 uur een stille tocht wordt gehouden naar het monument. De organisatie hiervan is in handen van de gezamenlijke kerken van Renkum-Heelsum in samenwerking met de Airborneschool.

Plaats: Heelsum
 
Locatie: Bennekomseweg
 
Datum: 17 september 2023
 
Aanvang: 19.00 uur
 

 

All rights reserved! ©

You cannot right-click content of this page.