Remembrance Lied

Tijdens de Airborne herdenkingen 2015 in Arnhem werd een verhaal verteld over een herdenkingslied. Ook in Oosterbeek sprak de dominee over Remembrance:

 

Op 18 september 1944 vertrok soldaat Alfred Guthrie vanuit Leicester, als parachutist van de 4e brigade van het parachute regiment Army Air Corps van de 1e Airborne Divisie om te gaan vechten bij de Slag om Arnhem. Zijn legernummer was 4469508. Een dag na de landing op 19 september verloor hij zijn leven. Hij werd slechts 27 jaar en werd later begraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Of hij ooit bij deze brug geweest is, vertelt het verhaal niet.

 

Vijftig jaar na zijn dood, staat zomaar op een zondagmorgen een in de Slag om Arnhem geïnteresseerde Brit plotseling stil bij zijn graf. Zomaar, zonder aanwijsbare reden. Terwijl hij daar staat hoort hij muziek in zijn hoofd, telkens dezelfde melodie. Hij kan zelf nog geen noot lezen, maar speelt ‘s-avonds op de piano in een keer die melodie en ziet zichzelf weer staan bij dat graf. Nigel Everett speelt de melodie opnieuw en opnieuw. De volgende dag treft hij zijn vriend Tony Mills, vertelt het verhaal, speelt de muziek en Tony voegt daar woorden aan toe. Het lied krijgt de titel ‘Remembrance’, wordt opgenomen in een kerk en is tegenwoordig op YouTube te beluisteren. De laatste zin van het lied luidt (vertaald):

 

Als onze gedachten zich spreiden over de jaren,
terwijl wij hen die vielen gedenken met trots,
en tranen als rode bloemblaadjes vallen,
zullen wij ieder leven herinneren,opdat wij hen niet vergeten.

 

Opdat wij hen niet vergeten.

 

Op YouTube:
https://youtu.be/g5K5TAJz90c

Airborne Cemetery Oosterbeek
© 2017-2020 Stichting Airborne Herdenkingen