Britse onderscheiding Hiltje van Eck

Vrijdag 17 maart 2017 ontving mevrouw Hiltje van Eck in Den Haag de Britse Empire Medal onderscheiding uit handen van de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams en de Defensie attaché, kolonel James Philips. Zij werd onderscheiden met deze Britse orde voor al haar goede werk voor de Britse Arnhem veteranen over de afgelopen ruim 30 jaar.
De in Ede geboren Van Eck (75) raakte als oorlogskind direct betrokken bij de oorlog door de verzetsactiviteiten van haar ouders en naaste buren. Pas vele jaren later na een arbeidzaam leven als  gymnastiek lerares, raakte zij via de Britse Arnhem veteraan Tony Hibbert direct betrokken bij onder meer de Arnhem Veterans Club. Hij vroeg haar in 1984 een reünie te organiseren voor iedereen betrokken bij de Pegasus Escape. Deze reünie werd vervolgens iedere vijf jaar herhaald.
Vanaf 2006 organiseerden zij samen jaarlijks een lunch of diner voor veteranen, verzetsmensen, leden van de Stichting Airborne Herdenkingen, de Britse Parachute Regiment en de Britse en Poolse Ambassades.Via deze organisatie leerde zij ook Arnhem veteranen kennen als kolonel John Waddy (92) en de in 2014 overleden sergeant Johnny Peters. Zij werden allen goede vrienden. Van Eck was daardoor direct betrokken bij de organisatie van diverse jaarlijkse herdenkings- en veteranenbijeenkomsten.

Hiltje van Eck ontvangt uit handen van de Britse Ambassadeur in Nederland Sir Geoffrey Adams de Britse onderscheiding "British Empire Medal" Foto: ©Berry de Reus Fotografie

Hiltje van Eck ontvangt uit handen van de Britse Ambassadeur in Nederland Sir Geoffrey Adams de Britse onderscheiding “British Empire Medal” Foto: ©Berry de Reus Fotografie

In 1995 werd Van Eck door de organisatie ‘Thank you Canada and Allied Forces’ gevraagd om 150 Canadezen en Engelse veteranen hier in de regio onder te brengen en te begeleiden naar alle onderdelen van het nationale herdenkingsprogramma. Ook in 2000, 2005 en 2010 werkte zij hier aan mee. De laatste twee keer zat zij in het bestuur van dit nationale comité om te proberen meer Britten hier naar toe te krijgen.
Hiltje van Eck is nog altijd de Nederlandse contactpersoon voor de leden van de Arnhem Veterans Club, tegenwoordig deel uitmakend van de Britse Parachute Regiment. In die hoedanigheid heeft zij ook zitting in de Stichting Airborne Herdenkingen en in de door o.a. Tony Hibbert en Sir James Cleminson opgerichte Arnhem 1944 Fellowship. Deze Britse charitatieve organisatie onderhoudt de vriendschapsbanden die o.a. zijn ontstaan door de herdenkingen van de Slag om Arnhem.

© 2017-2020 Stichting Airborne Herdenkingen